I løbet af 2013 og 2014 har et udbrud af listeria af typen ST224 smittet 41 mennesker - hvoraf 17 er døde.
Normalt bliver der konstateret 50 tilfælde af patienter smittet med listeriose om året, men det er usædvanligt, at den samme listeria-bakterie findes blandt så mange smittede.
Undersøgelser fra Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen konkluderer, at hovedsmittekilden til ST224-udbruddet er virksomheden Jørn A. Rullepølser ved Hedehusene på Sjælland.
Herunder kan du læse mere fakta om listeria generelt:
* Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer.
* Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.
* Bakterien vokser ved køleskabstemperatur og kendte risikofødevarer er kødpålæg, koldrøget fisk og gravad fisk, samt bløde oste.
* Alle mennesker spiser bakterien fra tid til anden, men kun i forvejen svækkede personer bliver syge. Risikofaktorer for sygdom er bl.a. cancer, hæmatologiske lidelser, diabetes og graviditet. Sygdommen viser sig oftest som blodforgiftning eller hjernehindebetændelse.
* Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose, men er mere alvorlig.
* Der går mellem 1 og 70 dage (oftest 7-21 dage) fra man bliver smittet og indtil, man viser symptomer på sygdom. Den lange periode gør det ofte vanskeligt at finde smittekilden.
* Blandt de registrerede syge er dødeligheden cirka 25 procent. Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast. Hos gravide er der risiko for abort eller dødsfødsel.
Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Seruminstitut
DR Nyheder